piątek, 12 lutego 2016

filet z kurczaka w bakłażanie z kozim serem

Efektowne, lekkie danie, a do tego nieskomplikowane. Wymaga poświęcenia nieco czasu i pracy, ale efekt jest tego wart :)


Składniki:
- podwójny filet z kurczaka
- 2 bakłażany
- plasterki koziego sera (tyle ile wyjdzie nam roladek)
- pęczek szczypiorku (cieniutkiego)
- puszka pomidorów
- mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- bazylia
- sól, pieprz
- ryż do podania
- oliwa


Filety dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. pokroić w poprzek na kawałki. Natrzeć połową posiekanego czosnku, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, skropić oliwą i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. 
Bakłażany pokroić w cienkie plastry (wzdłuż) i ułożyć na blaszce. Każdy plaster z oby stron posmarować oliwą i posypać solą, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do miękkości. Ostudzić.
Teraz mamy czas na przygotowanie sosu: W rondlu na odrobinie oliwy zeszklić posiekaną cebulę i drugą połowę czosnku, dodać pomidory z puszki i dusić pod przykryciem ok. 10 minut, pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę, aby nadmiar wody mógł odparować. Dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie i bazylię do smaku. Gdy sos odrobinę ostygnie zblendować go na gładko i wylać do naczynia żaroodpornego. 

Każdy kawałek kurczaka owinąć w plasterek sera koziego, następnie w plaster bakłażana i związać delikatnie szczypiorem. układać w naczyniu z sosem.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok 20-30 minut. Podawać z ryżem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design