Babeczki z płynnym środkiem- bardzo efektowny deser, wbrew pozorom bardzo prosty, tani i szybki w przygotowaniu. Najważniejsze, aby nie zważyć czekolady podczas jej roztapiania, dalej pójdzie bardzo łatwo. Plusem jest to, że masę na fondant możemy przygotować wcześniej i przechowywać w foremkach lodówce aż nadejdzie pora deseru. Masę z lodówki należy wyjąć 30 minut przed pieczeniem.
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 50 g masła
- łyżka mąki
Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej (należy uważać aby Nie przesadzić z temperaturą, ponieważ czekolada nie lubi wysokich temperatur i łatwo może się zważyć tworząc "kluchę", jeżeli tak się jednak zdarzy możemy ją uratować dolewając oleju aż do uzyskania pożądanej konsystencji)
Mąkę, jajka, cukier i sól wymieszać w misce za pomocą rózgi, stopniowo dodawać czekoladę ciągle mieszając.
Formę na babeczki wysmarować masłem i wysypać mąką, wlać masę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, babeczki piec 10 minut.
Podawać z lodami i kwaśnymi owocami (truskawki, maliny itp.)
0 komentarze:
Prześlij komentarz