Mielone z pewnością nie są jednym z moich ulubionych dań, jednak zrobione według tego przepisu zaspokoją podniebienie nawet wybrednych mięsożerców :) Są idealnie soczyste i aromatyczne.
Składniki:
- pół kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- jedna czerstwa bułka + mleko do namoczenia
- jedno małe jajko (u mnie rozmiar M)
- niewielka cebula
- ząbek czosnku
- łyżka musztardy
- dwie łyżki wody
- sól, pieprz, majeranek wg uznania
- olej i łyżeczka masła do smażenia
- bułka tarta i mąka do obtoczenia
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną drobno cebulę i czosnek. Smażyć chwilę, aż cebula się zeszkli. odstawić na chwilę do ostudzenia.
Do miski włożyć mięso, dobrze odsączoną bułkę, jajko, cebulę z czosnkiem, musztardę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać. Dodać dwie łyżki wody i dokładnie wyrobić mięso. Im dłużej będziemy to robić, tym kotlety będą delikatniejsze.
Wilgotnymi rękoma formować niewielkie, nieco spłaszczone kulki. Obtoczyć w mieszance mąki i bułki tartej. Smażyć na średnim ogniu z obu stron do zarumienienia. Gdy wszystkie kotlety są już usmażone wkładamy je ponownie na patelnie, zmniejszamy ogień, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem ok 7 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz