niedziela, 23 października 2016

Ziemniaczki pieczone z cukinią i marchewką

Ziemniaki pieczone, ziemniaki gotowane, ryż, makaron, kasza.... i tak w kółko. Kojarzycie? Ile można jeść te same dodatki do obiadu? Od dziś z tym koniec! Koniec z nudą i koniec z monotonią.
A może samodzielne wege danie?
Łapcie pyszną receptę:


Składniki:
- nieduża cukinia
- 5 średnich ziemniaków
- kilka małych marchewek
- 6 ząbkow czosnku
- średnia cebula
- oliwa z oliwek
- świeży rozmaryn
- sól
- pieprz

Ziemniaki dokładnie myjemy ( nie obieramy!) i kroimy na 4 części.
Marchewki obieramy i przekrajamy na połówki wzdłuż.
Cukinię kroimy w grube plastry.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
Czosnek obieramy i jedynie rozgniatamy nożem.
Rozmaryn siekamy.
Wszystkie warzywa przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą, dodajemy rozmaryn, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.
Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków. Powinny być miękkie i zarumienione. Ja swoje warzywa piekłam ok. 40 minut.

Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design