niedziela, 19 czerwca 2016

Aromatyczny gulasz paprykowy



Składniki:
- 600 g łopatki wieprzowej
- 2 czerwone papryki
- biała część pora
- marchewka
- korzeń pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- woda (tyle aby pokryć mięso)
- sól, pieprz, ziele angielskie(3), liść laurowy(4), owoce jałowca(5), majeranek, papryka słodka, papryka ostra.
- łyżka musztardy
- łyżka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mąki
- tłuszcz do smażenia

Mięso płuczę, osuszam, kroję w sporą kostkę. Na patelni mocno rozgrzewam olej/smalec, partiami wkładam mięso- tak aby tylko pokryło dno patelni i posypuję papryką słodką. Gdy z jednej strony mięso się już zamknie obracam je potrząsając patelnią (gdy zaczniemy dotykać mięsa zacznie puszczać sok i zamiast zamknąć się z zewnątrz, a w środku pozostać soczyste zacznie się nam po prostu gotować na patelni). Zamknięte z obu stron mięso przekładam do rondla. Czynność powtarzam z każdą partią mięsa.
Gdy Całe mięso mam już obsmażone zalewam je wodą, tak aby w ok 3/4 było zakryte, dodaję ziele angielskie, jałowca, liście laurowe raz pokrojoną w plastry marchew i pietruszkę. Przykrywam i duszę na małym ogniu.
Czosnek siekam, podsmażam na łyżeczce masła, aby wydobyć jego smak i dodaję do mięsa.
Gdy mięso będzie już prawie pożądanej miękkości dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojonego w półplasterki pora, a także sól, pieprz, paprykę słodką, ostrą i majeranek do smaku. Duszę do momentu aż warzywa będą miękkie.
W miseczce rozprowadzam śmietanę z musztardą, mąką i kilkoma łyżkami gorącego wywaru z gulaszu. Zawiesinę dodaję do rondla ciągle mieszając.
Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design