środa, 7 września 2016

rozmarynowe udka

Nie ma czasu na przygotowanie obiadu? Bardzo proszę - recepta. Niby zwykłe udka, które dawno wszystkim już się znudziły, ale nie tym razem! Gałązki rozmarynu i musztardowa marynata odczarują pospolitego pieczonego kurczaka. Wystarczy dzień wcześniej pomyśleć o marynacie, a później wrzucić do piekarnika i robi się sam. Do tego mix sałat, lub dla większych głodomorów ryż i obiad w zapracowany dzień gotowy. 


Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 4 gałązki rozmarynu

Marynata:
- 2 łyżki ulubionej musztardy
- 5 posiekanych gałązek rozmarynu
- łyżka majonezu
- 3 posiekane ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku

Kurczaka płuczemy. Ostrym nożem rozdzielamy każde udko w chrząstce na dwie części. Nacinamy skórkę w kratkę (jak w grze kółko i krzyżyk).
Składniki marynaty mieszamy ze sobą i dokładnie nacieramy kurczaka. Zamykamy w szczelnym pojemniku i odstawiamy do lodówki na całą noc.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy kurczaka. Na każdej z części kładziemy gałązkę rozmarynu.
Pieczemy ok. godzinę, do uzyskania złotej skórki.

Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design