wtorek, 22 listopada 2016

ryba zapiekana w cieście francuskim z brokułami



Składniki:
- płat ciasta francuskiego
- 2 filety ulubionej ryby 
- 1 brokuł
- 1 serek topiony w kiełbasce
- jajko + żółtko
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- dwie łyżki soku z cytryny

Brokuła dzielę na różyczki, gotuję w osolonej wodzie do miękkości, odcedzam, przekładam  z powrotem do garnka i rozgniatam widelcem. Dodaję czosnek, sól, pieprz i serek topiony. Mieszam na gładką masę i odstawiam do ostudzenia. 
Do ostudzonej masy dodaję jajko i ponownie dokładnie mieszam.
Rozwijam mocno schłodzone ciasto francuskie, na środku rozsmarowuję masę brokułową (tylko tyle, aby ułożyć na niej filety, wszystkie boki dookoła pozostawiam nieposmarowane) układam filety mocno odsączone z wody, posypuję solą, pieprzem i skraplam sokiem z cytryny. Boki ciasta zakładam do środka, tak aby zakryć całą rybę i smaruję rozkłóconym żółtkiem.
Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 30 minut.

Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design