wtorek, 4 kwietnia 2017

puszysty, malinowy sernik w polewie z białej czekolady

Tak wyobrażam sobie idealny sernik. Lekki jak puch, odrobinę mazisty i słodki w punkt. Dodatek malin sprawia, że jest orzeźwiający i wygląda niezwykle. Sprawdźcie!


Składniki:

spód:
- 200 g czekoladowych herbatników
- 70 masła

masa serowa:
- 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka (u mnie President)
- 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
- 5 jajek
- 200 ml śmietanki 30%
- cukier wanilinowy
- 1,5 opakowania budyniu śmietankowego
- 450 g malin (poza sezonem mogą być mrożone, ale trzeba je wcześniej rozmrozić)

polewa z białej czekolady:
- 100 g białej czekolady
- łyżka masła
- 50 ml śmietanki 30%

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy na pył (jeżeli zostanie kilka większych kawałków - nic się nie stanie). 
W rondlu roztapiamy masło i dodajemy do pokruszonych herbatników. Dokładnie mieszamy. Powinna powstać konsystencja lekko mokrego piasku. Tak przygotowany spód wykładamy do wyłożonej papierem tortownicy i mocno dociskamy.
Podpiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Gdy spód się piecze, przygotowujemy masę:
Rozmrożone maliny przecieramy przez sitko aby pozbyć się pestek.

Do miski wsypujemy cukier puder i wanilinowy, dodajemy jajka. Ucieramy na gładką, puszystą masę. Dodajemy śmietankę i miksujemy jeszcze przez chwilę (śmietana nie musi być ubita, powinna jedynie połączyć się z jajkami i cukrem). Następnie dodajemy twaróg i maliny, łączymy z pozostałymi składnikami. Na koniec w misce lądują budynie śmietankowe, mieszamy je z masą serową tak, aby nie było grudek.

Całość wylewamy na podpieczony spód. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 1h 10 min w 180 stopniach, Środek sernika nadal może wydawać nam się luźny, ale bez obaw, po ostygnięciu będzie idealny.
Po upieczeniu możemy zostawić sernik do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.

Gdy sernik ostygnie możemy przystąpić do wykonania polewy:
W rondlu rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy śmietankę i podgrzewamy. Do ciepłej śmietany z masłem dodajemy pokruszoną czekoladę i ciągle mieszając rozpuszczamy. Tak przygotowaną czekoladą polewamy sernik.

Smacznego <3

3 komentarze:

  1. Wygląda fantastycznie, musiał być wyjątkowo pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik wygląda obłędnie :) Jakiego rozmiaru tortownica została użyta w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To standardowa tortownica o średnicy ok 25 cm ;) sernik jest na tyle wysoki, że +/- kilka cm nie sprawiają różnicy :)

      Usuń

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design