piątek, 5 maja 2017

lekkie penne z krewetkami


Składniki:
- makaron penne (ilośc odpowiednia dla dwóch osób)
- 16-18 krewetek (ja użyłam mrożonych, uprzednio je rozmrażając)
- 250g pomidorków koktajlowych
- 5 szparagów
- 4 ząbki czonsku
- mała cebula
- 3 łyżki Pecoryno Romano (można zastąpić np parmezanem)
- listki z 1/2 doniczki bazylii
- 100 ml wina
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- sól morska
- świeżomielony czarny pieprz

Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy, przelewamy zimną wodą, żeby się nie posklejał.

Na patelni rozgrzewam dwie łyżki oliwy, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. 

Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w 4-5 cm kawałki szparagi i poprzekrajane na pół pomidorki koktajlowe. Smażymy razem 3-4 minuty. 

Następnie dodajemy wino i pozostawiamy na średnim ogniu 7-10 minut, do momentu aż wino zredukuje się o połowę. 

W tym czasie na drugiej patelni mocno rozgrzewamy 1,5 łyżki masła, wrzucamy krewetki, posypujemy wolą morską i smażemy po 1,5 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z ognia. 

Gdy wino na pierwszej patelni się zredukuje, część pomidorków rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekaną bazylię, pozostałą łyżkę masła oraz sól i pieprz do smaku. Dorzucamy makaron i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. 

Na koniec dodajemy pecorino i krewetki. Wszytsko jeszcze raz szybko mieszamy i przekłądamy na tależ :)

Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design