środa, 9 sierpnia 2017

kremowe risotto z kurkami

Robiliście kiedyś risotto? 

Jeżeli tak, to na pewno już wiecie, że to nie jest żadna czarna magia i zwykły śmiertelnik jest w stanie podołać temu daniu w 30 minut. No chyba, że doliczymy zbieranie kurek (jak to było w moim przypadku, ale absolutnie nie narzekam, mogę nazbierać i Wam). No więc jeżeli nie będziecie zbierać kurek to sądzę, że 30 minut to odpowiednia dzienna dawka czasu spędzonego w kuchni.
Jeżeli na moje pytanie odpowiedzieliście nie, to myślę, że niebawem się to zmieni :)


Składniki (na 2 porcje):
- 1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto (najczęściej spotkacie arborio)
- 250 g kurek
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek startego parmezanu (ja miałam pecorino)
- pęczek natki pietruszki
- 750 ml bulionu warzywnego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku

1. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, dodaję posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dorzucam kurki, solę, przykrywam i dusze 6-7 minut. Zdejmuję pokrywkę i smażę jeszcze chwilę aż woda odparuje. 

2. Na patelnię wsypuję ryż i smażę, aż zmieni kolor na szklisty.

3. Dodaję wino, dokładnie mieszam, zmniejszam ogień i czekam aż cały płyn odparuje. 

4. Analogicznie do wina postępuję z bulionem: wlewam szklankę i często mieszając pozostawiam do odparowania całego płynu. I tak do momentu, aż ryż będzie al'dente (środek powinien stawiać lekki opór zębom)

5. Dodaję posiekaną natkę, ser i łyżkę masła, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam, zdejmuję z ognia, przykrywam i pozostawiam na 10 minut. (zostawiam trochę natki i sera do ozdoby)

6. Przekładam na talerze, posupuję resztą sera i pietruszką.

Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design