wtorek, 23 stycznia 2018

Kremowy sernik pierniczkowy

Przepraszam Was za to okropne, robocze zdjęcie. Sernik wcae nie miał wylądować na blogu, ale wyszedł taki sztos, że nie mam sumienia się z Wami nie podzielić. To najbardziej kremowy sernik jaki w życiu jedliście. I na jednym kawałku się nie kończy. Mówię to Wam ja - słodyczowy niejadek.


Składniki:

spód
200 g herbatników pełnoziarnistych
- 50 g masła

masa serowa
- 1 kg  dobrej jakości sera wiaderkowego 
- 200 ml śmietanki 30% 
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy
- łyżka miodu
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- łyżka kakako

polewa
140 g czekolady mlecznej (ja zawsze używam Milki)
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
- łyżeczka przyprawy do piernika
- pierniczki w kształcie gwiazdek do ozdoby


Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Herbatniki kruszę na pył, masło topię w rondelku. Następnie łączę z harbatnikami. Powinny przypominać konsystencją mokry piasek. Tak przygotowane herbatniki wyładam do tortownicy mocno dociskając.
Piekarnik nagrzewam do 180C. Podpiekam  ok. 10 minut.

Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temp. pokojowej.

Jajka ucieram z cukrem. Dodaję ser i miksuję do połączenia składników. Następnie wlewam śmietankę i ponownie łączę z pozostałą masą. Mając jednolitą (dosyć rzadką) masę serową, dodaję mód, kakao i przyrawę do piernika. dokładnie mieszam.  Piekę w temperaturze 170 C 70 minut.
Studzę w uchylonym piekarniku. Schładzam przez kilka godzin w lodówce.

Polewa:
Śmietankę podgrzewam z masłem, dodaję pokruszoną czekoladę i przyrawę do piernika.
Dokładnie mieszam. Polewam wierzch sernika i ukłądam pierniczkowe gwiazdki. 

Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design