środa, 3 lutego 2016

Omlet z rukolą i suszonymi pomidorami

Śniadanie to mój ulubiony posiłek w ciągu dnia, o ile nigdzie się nie spieszę, mogę je celebrować i cieszyć się przygotowaniami oraz efektem :)

Puszysty omlet z ulubionymi dodatkami to jeden z najlepszych możliwych początków dnia. U mnie dziś z rukolą i pomidorami suszonymi, aromatyczny, wyrazisty w smaku, bajka! Do tego świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i zdrowe, pożywne śniadanie gotowe.

Każdy ma inny sposób na omlet, jeżeli o mnie chodzi nie przewracam go nigdy na drugą stronę, a czekam aż powoli zetnie się pod przykryciem. Często bywa z tym problem, dlatego jeżeli używamy patelni ze stali (teflonowa, ani żadna z plastikową rączką się do tego nie nadaje!) możemy dopiec omlet przez kilka minut w piekarniku.



Składniki:
- 2-3 jajka (w zależności od apetytu)
- łyżeczka mąki (kukurydzianej lub pszennej)
- 2 łyżki mleka
- niewielka garść rukoli
- 5 pomidorów suszonych
- niewielka cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka masła
- sól, pieprz, zioła prowansalskie

Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na patelni na łyżeczce masła. Gdy cebula i czosnek się zeszklą dorzucić pomidory i smażyć jeszcze chwilę. W tym czasie ubić jajka z mlekiem, mąką i przyprawami. Zmniejszyć ogień pod patelnią i wylać masę jajeczną. Delikatnie mieszać ok. minutę, następnie posypać liśćmi rukoli i przykryć. Od czasu do czasu delikatnie odsunąć brzegi omletu od ścianki patelni, aby nieścięta masa jajeczka z góry mogła dostać się pod spód. Gdy jajko się zetnie wykładamy na talerz.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design