środa, 13 kwietnia 2016

Kurczak pieczony w CocaColi

Była już karkówka, przyszła pora na kurczaka. Kurczak plus Cola to mniej oczywiste rozwiązanie, ale za to jakie pyszne! Dodatkowym plusem jest to, że podczas pieczenia robi się od razu przepyszny sos do ryżu. 


Składniki:
- 4 pałki (lub dwie ćwiartki) z kurczaka
- szklanka cocacoli (oryginalnej, NIE light)
- trzy łyżki ketchupu
- dwie łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru
- czosnek granulowany, chili, imbir, sól, pieprz
- dwie łyżki oliwy

do podania:
- ryż
- sezam

Przygotowanie kurczaka najlepiej rozpocząć dzień, lub przynajmniej kilka godzin wcześniej, aby mięso dokładnie przeszło smakiem i aromatem przypraw.
Pałki z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
W miseczce mieszamy oliwę, połowę sosu sojowego, posiekany czosnek, odrobinę chili (w zależności od tego jaki lubimy stopień ostrości, szczyptę imbiru, sól i pieprz. Gotową mieszanką nacieramy kurczaka i odstawiamy do lodówki na całą noc.

Do rondla wlewamy Colę, ketchup, koncentrat pomidorowy i pozostałe dwie łyżki sosu sojowego. Dodajemy cukier, czosnek granulowany, chili i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
Pałki z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy powstałym sosem. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, grzałka góra-dół i pieczemy bez przykrycia 40 minut od czasu do czasu polewając mięso sosem, następnie włączamy termoobieg i pieczemy aż skórka ładnie się zarumieni. 

Gotowego kurczaka posypujemy ziarnami sezamu, podajemy z ryżem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design