piątek, 29 kwietnia 2016

młode ziemniaczki pieczone z czosnkiem i ziołami

Pieczone ziemniaki mogą spokojnie zastąpić mi cały obiad, uwielbiam je! Najfajniejsze jest to, że za każdym razem mogą być całkiem inne pod względem smaku. Wszystko zależy od tego jakich przypraw użyjemy i w jaki sposób je pokroimy :) U mnie dziś pierwszy raz w tym sezonie młode ziemniaczki z dużą ilością ziół i ząbkami czsnku pieczonymi w łupinkach, które można później wycisnąć prosto na nasze chrupiące ziemniaczki :)

Składniki:
- 8-9 młodych, małych ziemniaków jednakowej wielkości
- 6 ząbków czosnku
- dwie łyżki oliwy
- łyżeczka: majeranku, ziół prowansalskich, tymianku
- pół łyżeczki: rozmarynu, soli

Ziemniaki dokładnie myję i przekrajam na połówki, wkładam do sporej miski. Dodaję całe, nieobrane ząbki czosnku.
Oliwę mieszam z przyprawami w oddzielnej miseczce. Przygotowana mieszankę wylewam na ziemniaki, dokładnie mieszam.
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni. Piekę ziemniaki 10- 20 minut aż w środku będą miękkie, a skórka chrupiąca. 

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design