środa, 10 sierpnia 2016

Udka z kurczaka pieczone w sosie grzybowym

Szalenie aromatyczne danie!
Grzyby, czosnek, cebula, śmietana i natka pietruszki - mówi Wam to coś? Bo ja widząc taki zestaw myślę -połączenie idealne! Wstyd mi tylko, bo sezon grzybowy a ja tutaj z suszonymi wyskakuję. Ale jak się nie ma co się lubi, to wiadomo, trzeba zadowolić się tym co się ma. A ja miałam tylko takie. I wyszło pyszne. Więc póki co suszcie, wyczarowujcie dania ze świeżych grzybków, a przepis sobie zapiszcie gdzieś w zakładkach i zapraszam zimą :)


Składniki:
- 3 ćwiartki z kurczaka
- dwie garści suszonych grzybów (namoczonych kilka godzin wcześniej)
- duża cebula
- mała główka czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 300 g śmietanki 36 %
- 200 ml bulionu (opcjonalnie wody)
- sól, pieprz czarny
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Opcjonalnie:
3 łyżki parmezanu lub innego dojrzewającego sera)

Kurczaka myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Dokładnie nacieram solą i pieprzem. Na patelni mocno rozgrzewam łyżkę masła z dwoma łyżkami oleju rzepakowego. Obsmażam kurczaka z każdej strony na złoty kolor. Układam w naczyniu żaroodpornym skórką do góry.

Na patelni rozgrzewam pozostałą łyżkę masła, wrzucam obrane, rozgniecione ząbki czosnku przez ok minutę uważając aby go nie spalić. Dorzucam pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodaję odciśnięte z wody, pokrojone w paski suszone grzyby. Smażę wszystko razem kilka minut. Śmietankę mieszam z bulionem (lub wodą) i wylewam na patelnię. Doprowadzam do wrzenia, dodaję parmezan, sól i pieprz. Na końcu dodaję pęczek posiekanej pietruszki. 

Gotowym sosem zalewam przygotowanego wcześniej kurczaka. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Piekę godzinę bez przykrycia. Podałam z ryżem, ale świetnie będzie pasowała także kasza ziemniaki, czy nawet makaron. 

Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design