wtorek, 16 sierpnia 2016

Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem, boczkiem i dymką

Pyszności, całe takie naczynie, jak prezentuję niżej zniknęło w jeden dzień. Rzadko robię zapiekanki, za bardzo kaloryczne, za mało wymagające. Mojej ulubionej jeszcze nie widzieliście - zwykle robię ją jesienią, w całym domu pachnie papryką i czosnkiem i zrobi ją nawet dziecko - dlatego wypatrujcie, bo pogoda już iście jesienna. Ale ja tu przecież nie o tym. Znaczy nie o tej. O tej zapiekance. 
Ta jest inna, cieniutka - mało warstw, dużo smaku. 
Zobaczcie sami:
(na zdjęciu zobaczycie co prawda same ziemniaki i szczypior, dlatego należy zagłębić się nieco dalej:D)



Składniki:
- 6 sporych ziemniaków ugotowanych w mundurkach. wystudzonych i obranych
- 3 ćwiartki z kurczaka
- 3 dymki
- 200 g boczku wędzonego
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz, papryka słodka, chilli, imbir, tymianek, czosnek granulowany

Kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w paski. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na dużym ogniu do uzyskania złotego koloru. Dodajemy wszystkie w/w przyprawy do smaku. Wykładamy na dno naczynia żaroodpornego.
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu ze smażenia kurczaka.
Dodajemy pokrojoną dymkę z większością szczypioru (zostawiamy odrobinę do posypania). Smażymy aż dymka się zeszkli. Wykładamy na kurczaka, następnie smarujemy śmietaną.
Ziemniaki kroimy w grube plastry i układamy dachówkowo na warstwie śmietany. Ziemniaki smarujemy oliwą.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem, zapiekamy 20 minut. Na końcu posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego <3

2 komentarze:

  1. Boczek najlepiej jest smażyć na jego własnym tłuszczu, tylko wtedy smakuje najlepiej. Na zimnej patelni kładziemy pokrojony w drobne kosteczki boczek, stawiamy na małym ogniu i czekamy aż zacznie skwierczeć po czym ogień trochę zwiększamy. Wiadomo,że podczas podsmażania mieszamy lub obkręcamy. Gwarantuje Ci,że będzie to najlepszy boczek jaki w życiu jadłaś.
    Ps.Olej jest dobry do smażenia kurczaka panierowanego,natomiast do takiego bez panierki lepiej jest użyć odrobinę oliwy z oliwek
    Pozdrawiam.
    Ale ogólnie bardzo fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za uwagi, robiłam już boczek w ten sposób, wiem że jest pyszny. W tym przypadku kierowałam się szybkością przygotowania - tak było najwygodniej, a boczek miałam wyjątkowo chudy więc trochę tłuszczyku po kurczaku całkiem dobrze mu zrobiło.

      Usuń

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design