czwartek, 1 grudnia 2016

domowy burger z konfiturą cebulową

Hej, widzieliście już? Jestem na Facebooku! Skromniutko tam jeszcze, ale obiecuję poprawę, dlatego jeżeli chcecie być na bieżąco w mojej kuchni to tam z prawej strony na górze trzeba dać lajka :)
A dzisiaj burger. Kto nie lubi niech pierwszy rzuci kamień!



Składniki(na 1 burgera):
- bułka z sezamem
- plaster sera topionego cheddar
- 4 plasterki ogórka konserwowego
- plaster pomidora
- 2 liście sałaty masłowej
- ketchup
- musztarda + majonez (1:1)
- konfitura cebulowa (przepis tutaj)
kotlet:
- 200 g mięsa wołowego mielonego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz, szczypta imbiru
- posiekany ząbek czosnku
- 2-3 łyżki wody (tyle ile 'wypije' mięso)

Przygotowania zaczynamy od naszego wołowego kotleta. Mięso mieszamy z pozostałymi składnikami i dokładnie wyrabiamy ręką. Im dłużej wyrabiamy, tym burger będzie lepszy, więc cierpliwości. Sól i pieprz dodajemy wg własnego gustu. Z tak przygotowanego mięsa, wilgotnymi rękoma, formujemy kotleta - powinien być sporo większy niż bułka, po ok 0,5 cm z każdej strony. Z obu stron smarujemy oliwą i wkładamy do grilla na ok 2 minuty (u mnie opieka z obu stron na raz, w przypadku patelni grillowej po ok 1,5 minuty z każdej strony).
Bułkę rozkrajamy, wkładamy na minutę do rozgrzanego piekarnika. dolną część bułki smarujemy ketchupem, układamy kolejno: sałatę, konfiturę cebulową, kotlet wołowy, ser, ogórki i pomidor. Przykrywamy górną częścią bułki posmarowaną sosem majonezowo - musztardowym.

Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design