poniedziałek, 27 lutego 2017

muffinki z nutellą

Szybkie, słodkie, wilgotne - takie jak powinny być muffinki. Pamiętajmy o tym, aby składniki były w temperaturze pokojowej - to bardzo ważne. Ja dodałam kilka kropli aromatu migdałowego - szalejemy za tym smakiem, jeżeli kogoś drażni - spokojnie można pominąć.

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
-  2 jajka
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 12 łyżeczek nutelli

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól wsypuję do miski i dokładnie mieszam.
W drugiej misce łączę mleko, jogurt, olej, jajka i aromat migdałowy.
Suche składniki dodaję do mokrych i mieszam ruzgą - niezbyt dokładnie - aby pozostały grudki.

Formę na muffiny wykładam papilotkami. Na dno wylewam gotową masę, tak aby przykryła spód, następnie układam łyżeczkę nutelli i wylewam resztę masy - do 3/4 głębokości papilotek. 

Piekę w 180 stopniach przez 25 minut.

Smacznego <3


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design