poniedziałek, 6 lutego 2017

Sajgonki

Uwielbiam kuchnię azjatycką za jej prostotę, za niezliczoną liczbę smaków i aromatów, oraz za to jak szybko i niewielkim nakładem pracy mogę mieć taką Azję w domu.
Sajgonki to jedno z takich dań, na które każdy czasem ma ogromną ochotę. Od dziś będziecie mieli sajgonki bez wychodzenia z domu :)


Składniki(na ok. 8 sajgonek):
- 8 arkuszy papieru ryżowego
- 200 g mięsa mielonego z łopatki
- średnia cebula
- 4 suszone grzyby mun
- 3 liście kapusty pekińskiej
- ok 25 g makaronu ryżowego
- łyżeczka czosnku granulowanego
- szczypta imbiru i chilli
- dwie łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz biały do smaku
- jajko

- olej do smażenia

Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na 15 minut, następnie odcedzamy, kroimy w paski.

Makaron ryżowy także zalewamy gorącą wodą, odczekujemy 5 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, także kroimy.

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, kapustę drobno szatkujemy.

Wszystkie powyższe składniki przekładamy do miski, dodajemy mięso mielone, jajko, sos sojowy i przyprawy. 

Wszystko dokładnie mieszamy.

Arkusze papieru ryżowego maczamy w gorącej wodzie, rozkładamy na desce, na gotowym arkuszu układamy porcję farszu i zawijamy brzegi, tak jakbyśmy zwijali krokieta. Na większości opakowań papierów ryżowych znajdziemy obrazki pokazujące jak prawidłowo należy to wykonać.

Sajgonki smażymy na mocno rozgrzanym gorącym oleju. Podajemy z frytkami i ulubionym sosem chilli.

Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design